Rune Gjeldnes

Publisert: 16.01.2018

Foredraget «Risikohåndtering - under ekstreme forhold» holdes i sporet "Hva er risiko og hvordan håndterer vi den?" tirsdag 20. mars.

Rune Gjeldnes (46) Marinejeger og polfarer, eller eventyrer som han helst liker å kalle seg. 

Gjeldnes er forfatter, fotograf, konsulent, og jobber fremdeles som vinter- og overlevelsesinstruktør ved Marinejegerkommandoen  (MJK). 
Gjeldnes er den eneste i verden som har krysset de tre store is-områdene uten etterforsyninger:
Nordpolen, Sydpolen og Grønland på langs. Dette er hans tre store, men han har vært på mange forskjellige ekspedisjoner i de fleste himmelstrøk.  

 «Jeg ville aldri ha lykkes med ekspedisjonene dersom jeg ikke hadde vært grundig i planleggingen – spesielt i arbeidet med risikovurdering og risikoreduserende tiltak», sier Gjeldnes.
«Gjennom tjenesten i MJK har jeg fått opplæring og erfaring i konsekvens- og risikotenking, -planlegging og -håndtering. Dette har jeg tatt med meg inn i ekspedisjonslivet. Det krever grundig planlegging, og fra første stund å dykke ned i alt som kan gå galt, men at man bevarer en positiv holdning. Risikostyring har vært en viktig tankegang og et verktøy for å finne løsninger på tilsynelatende umuligheter, og videre gjennomføre ekspedisjonene med suksess. Det har noen ganger vært nære på. Men forarbeidet med bevisstgjøring av risikoområder og kritiske faser har vært avgjørende for å takle vanskelige situasjoner, og for at jeg er i live i dag. Dette ønsker jeg å belyse med min erfaring fra forskjellige ekspedisjoner.» 

Se forøvrig Gjeldnes her: I Jan Baalsruds fotspor- NRK dokumentar