En helt gratis idé til en potensiell tv-suksess

Publisert: 28.10.2014 | Sist endret: 29.10.2014

Jobber du i tv-bransjen? Jeg har en helt gratis idé til en potensiell tv-suksess.

Da jeg jobbet med nyheter i NRK, prøvde vi ofte å få til en «snakkis». Begrepet kom visstnok fra VG, og beskrev det å lage en sak som alle snakker om over lunsjbordet. Klarte vi det, brakte vi mye heder til redaksjonen, og personlig prestisje. Vet dere hva folk snakker om ved lunsjbordene nå om dagen? Vel, jeg tror mye av det handler om datasikkerhet.

(Bildet over: Bør Petter Schjerven være programleder for den potensielle tv-suksessen om datasikkerhet? Foto: TVNorge)

Det mange jeg treffer nå om dagen lurer på er i hvert fall: Hvorfor får jeg reklame om produkter på Facebook etter at jeg har googlet om tilsvarende temaer? Kan Facebook lagre og bruke informasjonen jeg har sendt i private meldinger? Hvordan vet Coop at jeg har kjøpt sardiner, siden jeg får skreddersydde tilbud på sardiner i posten? Hva gjør Google med det jeg søker etter? Hvordan har kriminelle fått tak i epostadressen min slik at de kan sende spam til meg? Hva er det med disse epostene som prøver å lure meg til å klikke på ting? Er det slik at Facebook kan avsløre handlevanene mine? 

Her er ideen

NRK, TV2, TVNorge og dere andre dyktige programskapere (for eksempel Monster), her får dere en helt gratis idé til en potensiell tv-suksess: Lag et program om alt det folk lurer på nå om dagen på nettet. Hvordan fungerer internett? Hvem leser det jeg skriver? Hvordan kan jeg beskytte meg?

  • Programleder? Petter Schjerven, eller kanskje enda bedre, en ung datanerd med fremragende formidleregenskaper.
  • Stil på programmet: En blanding av James May´s «Things You Need To Know», «Siffer» på NRK (går det an å lage et spennende tv-program om matte, går det garantert an å lage en tv-suksess av hackere som skjuler seg bak proxy-er i fire ulike land, og som hacker seg inn på webkameraet ditt eller stjeler pengene dine), Trond Viggos program om kroppen, og Harald Eias «Brille».
  • Grunntone: Ikke skremselspropaganda, men nysgjerrig og undersøkende blikk, kombinert med humor.

Her er oppsettet

Lurer dere på mer? Ok, her er oppsettet:

  • Del 1: Hvordan fungerer internett?
  • Del 2: Hvordan vet Facebook hva jeg skriver, Coop hva jeg kjøper og Google hvor det er kø på motorveien? Intervjuer med stordata-analytiker
  • Del 3: Hva gjør oss så avhengige av nettjenester som vi egentlig ikke liker? Psykologien bak internett. Intervjuer med psykologer og atferdsforskere.
  • Del 4: Den mørke siden. Hvordan land bruker nettet for å stjele informasjon, eller enda verre, planlegge krig eller sabotasje.
  • Og så videre

Hvem skal vi snakke med?

Her blir kildene eksperter, personvernere, kommersielle selskaper, folk i Silicon Valley, ispedd intervjuer med vanlige folk og hva de synes og mener.

Her er inntjeningsmulighetene

I mars var jeg på verdens største IT-sikkerhetskonferanse i San Francisco, RSA-konferansen. Der diskuterer de nøyaktig de samme tingene som her hjemme. Problemstillingene, og utfordringene, angår alle land med dataforbindelse, smarttelefoner og internett. Dermed er dere sikret internasjonalt salg, hvis serien blir god nok.

Lykke til! Og for ordens skyld: Ikke glem å gjøre et par intervjuer med ekspertene hos oss i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, da.

comments powered by Disqus