Oppdater alle programmer, Keep Calm and Carry On

Publisert: 07.08.2014 | Sist endret: 08.08.2014

Hvordan skal vanlige folk forholde seg til alle hackingskandalene og sakene om overvåkning? Oppdatér alle programmer, bruk forskjellige passord, Keep Calm and Carry On er en god løsning.

Ikke før er sommeren ferdig, så bærer det løs igjen. Avansert nettbanksvindel stjeler kontoinformasjon og sms-kodene fra brukere i Europa. Facebook overvåker «offline»-livet ditt, og vil overvåke hvor du surfer når du ikke er på Facebook. USA kan tvinge amerikanske bedrifter til å utlevere data lagret i fremmede land, dersom det foreligger gyldig ransakelsesordre. Og nå sist, 1.2 milliarder kombinasjoner av brukernavn og passord skal være på avveie, stjålet i det som i følge flere kan være tidenes datatyveri. Bak står en kriminell russisk organisasjon, i følge et amerikansk sikkerhetsfirma. Flere stiller riktignok berettiget tvil ved funnene ved denne siste saken, så lenge selskapet ennå ikke har kommet med informasjon som gjør det mulig å bekrefte eller avkrefte de faktiske funnene. Sist ut er sikkerhetsekspert Bruce Schneier, som stiller et stort spørsmålstegn ved hele historien. 

Følelsen av avmakt

Saker om overvåkning, hackingskandaler og datatyverier skaper ofte sterke følelser, avmakt, irritasjon, engstelse, mangel på kontroll. I mange tilfeller er det grunnlag for å være bekymret. Hvordan kan vi vite hvem som har tilgang til informasjonen vår? Kan andre få vite hva vi gjør og skriver uten at det var meningen? Hva skal vi gjøre for å sikre oss? Eller skal vi bare gi opp?

Vi skal være bekymret over sikkerheten på Internett. Internett ble i utgangspunktet skapt for å dele informasjon, og ikke for å sikre den, som New York Times-blogger Molly Wood skriver. Men det er liten grunn til å gi opp og la oss synke ned i likegyldigheten. Hver og én av oss gjøre enkle tiltak. Oppdater alle programmer, bruk forskjellige passord på forskjellige tjenester, og vær generelt bevisst på hva du trykker på når du er på nett. Det kan også hende du har informasjon som du rett og slett ikke skal lagre eller sende på nett, eller som du bør beskytte med kryptering og sterkere passord enn vanlig. Hvis du lurer på mer rundt passord, les New York Times som har gitt enkle råd om passord i forbindelse med saken om det påståtte tyveriet av passord. Og for å sitere min gode kollega i Næringslivets sikkerhetsråd, Arne Røed Simonsen: Passord er som undertøy, og bør skiftes regelmessig.

Grunnleggende tiltak

Norske bedrifter både kan og bør innføre helt enkle og grunnleggende tiltak. Også her skal du oppdatere alle programmer, og gjøre det med en gang oppdateringene kommer. Du kan lese mer om fire effektive tiltak mot dataangrep her.  

På myndighetssiden er også en rekke tiltak i gang. Sårbarhetsutvalget skal levere rapport i september neste år om digitale sårbarheter. Sikkerhetsloven er under revidering. Forbrukerrådet jobber med å stoppe Facebooks nye annonsestrategi. Og en ekstra god nyhet: Neste fredag åpner Senter for cyber- og informasjonssikkerhet (CCIS) på Gjøvik, for å styrke forsknings- og utdanningstilbudet innenfor informasjonssikkerhet. Vi i Nasjonal sikkerhetmyndighet er en av mange aktører som støtter sentret. 

I 1939 startet britene bruken av uttrykket «Keep Calm and Carry On», for å styrke moralen i vanskelige tider. Det er fremdeles i bruk verden over. Det er et uttrykk vi har all grunn til å bruke også i cyberspace når hackingskandaler vekker bekymring, kanskje med endringen «oppdater alltid alle programmer, bruk forskjellige passord på forskjellige tjenester, Keep Calm and Carry On».

God helg!

comments powered by Disqus