God helsetilstand på nett, men målrettede angrep øker

Publisert: 08.05.2014 | Sist endret: 12.06.2014

Den digitale helsetilstanden i Norge er god sammenlignet med resten av verden, viser Microsofts Security Intelligence Report. Men målrettede dataangrep øker kraftig.

Rapport nummer 16 fra Microsoft ble lagt frem i begynnelsen av mai. Rapporten er svært omfattende, og er basert på én milliard sensorpunkter over hele verden, blant annet gjennom Windows Malicious Software Removal Tool, som skanner PC-er for sårbarheter før de setter i gang med oppdatering. Microsoft blogget også i går godt og forståelig om rapporten. 

De nordiske landene er blant de mest best helse på nett, viser Microsofts Security Intelligence Report nr. 16, som kom i går.

De nordiske landene er blant de med best helse på nett, viser Microsofts Security Intelligence Report nr. 16, som kom i går.

Et rent land

Både forsøkene på infeksjoner av norske maskiner, og faktiske infeksjoner, er lav i Norge sammenlignet med resten av verden.

- Det er en god helse på nettet i Norge, sa Ole Tom Seiersted i Microsoft på en pressesamling i mandag.

- Dette viser at Norge er et rent land i verdenssammenheng. Men bildet er noe mer nyansert når det gjelder vellykkede dataangrep, sa avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Hans Christian Pretorius, på samlingen.

Målrettede angrep

For samtidig som antallet infiserte PCer i Norge er fallende, er antallet målrettede dataangrep kraftig økende.

– Der Norge angripes, brukes det avanserte angrepsmåter som ikke havner på ti på topp-listene over de mest vanlige infeksjonene. Det rene, målrettede angrepet hvor man ønsker å stjele informasjon gjøres av tunge aktører med mye kompetanse.

Kjente sårbarheter

Han fikk støtte av Ole Tom Seiersted i Microsoft.

– Det som benyttes i målrettede angrep havner ikke på topp ti-lista, fordi angrepene er få, og  målrettede.

Men det er mulig å gjøre noe med de målrettede angrepene, sa Pretorius, med enkle virkemidler.

- Vi ser at man stort sett bruker kjente sårbarheter for å bryte seg inn i datasystemer. Hadde norske bedrifter gjort hjemmeleksa, og oppdatert dataprogrammer når oppdateringene kommer, hadde vi tatt ned tallene betraktelig, sa Pretorius.

Ansatte som sensorer

Tore Orderløkken fra NorSIS deltok også på pressesamlingen. NorSIS har et brukerperspektiv, og jobber mot små- og mellomstore bedrifter. De ser en økning i såkalte phishing-angrep, hvor målet er å få vanlige brukere til å gi fra seg informasjon ved å trykke på en lenke på en epost eller legge igjen informasjon på et skjema.

- Vi har fått flere henvendelser i det siste. Mange tar kontakt etter at de allerede har gitt fra seg informasjon, men skjønner de har gjort noe dumt, sa han. Sensorer for å se hva som skjer i nettverkene er bra, sa han.

- Men de ansatte er også gode sensorer. De må læres opp i hva de skal se etter og hjelpe til med å stoppe angrepene.

Hvordan stoppe angrepene?

Lurer du på hvordan du skal stoppe mesteparten av dataangrepene mot bedriften din? Les veilederne under. De inneholder helt enkle tiltak, som stopper 80 – 90 prosent av alle dataangrep, men som alt for få har implementert foreløpig.

Fire effektive tiltak mot dataangrep.

Ti viktig tiltak mot dataangrep.

comments powered by Disqus